Om Oss

Sveriges Kammarsolister är en ensemble med höga ambitioner som arbetar långsiktigt för ett rikare och mer tillgängligt kulturliv.

Vi är klassiska musiker och många av oss har studerat tillsammans på Kungl. musikhögskolan i Stockholm. 2010 bildades ensemblen på Härnösands Kammarmusikfestival. Från början var det ett tillfälle för oss att under sommarhalvåret umgås och spela tillsammans. Genom åren har vi nu producerat och spelat på över trettio festivaler. Under festivalernas gång har det diskuterat många frågor såsom utbildning, kulturens samhälleliga roll, dess dragningskraft och tillgänglighet och vad vi som konstnärer kan tillföra. Allteftersom festivalerna fortlöpte växte det en stark insikt om att vi måste ta ansvaret att vara den förändring som vi själva vill se.

Varför kammarmusik?  Kammarmusik är kommunikation. Kommunikation mellan de som framför men framförallt mellan de som framför och dem det framförs till. Kommunikation utan ord där ord inte längre räcker till och där bara fantasin sätter gränserna. Det finns en rå kraft i kammarmusik som är svår att beskriva, denna kraft hänförde oss till att själva vilja bli musiker. Det var också den som formade oss till de musiker vi idag är. Den lärde oss att lyssna, reflektera, leda, följa och ifrågasätta. Alla i ensemblen är solister men samtidigt helt beroende av var och en av de andras existens. För att det ska bli magi krävs dessutom respekt, tillit och att man vågar ta det sista steget ut över kanten.

Kammarmusik är oljan som smörjer in hela maskineriet, dess kommunikativa kraft kan göra att publiken kan känna att de är en del av den skapande processen. Detta leder till en utomkroppslig upplevelse som gör att man som lyssnare obehindrat kan spegla sina egna känslor i musiken. Dess flexibilitet som format gör att man kan ta musiken dit folk är, i ett vardagsrum, ett café, på en gammal teater eller en skola är bara några exempel. Det gör kammarmusiken till en oumbärligt viktig kanal när det kommer till att locka ny publik till konstmusikscenen.

%d bloggers like this: